Monday, August 19, 2013

Resepi : Moist Chocolate Cake by Me ;)

Rajin pulak aku update blog ni. hehe. Ni semua sebab try resepi baru laa sebab tu aku update. Dah try and menjadi sebab tu share dengan korang. Resepi ni pun ambik kat internet tapi lupa nak save link website tu. Ok laa. Kita mulakan pengajaran *???* kita pada malam ni. ;)



Ingredients for the cake :



(1) 200gm Caster Sugar *u can add the sugar if u want the sweeter cake*
(2) 280gm Plain flour
(3) 1ts baking powder
(4) 1ts vanilla extract
(5) 1ts soda bicarbonate
(6) 100gm cocoa powder
(7) 3 A-size eggs
(8) 75gm Chocolate chips *it's up to u whether u want to add it or not*
(9) 200ml condensed milk

*ts stands for teaspoons*

anddd

250gm vegetable oil ;)

For the ganache:


(1) 200gm whipping cream
(2) 400gm cooking chocolate
(3) 1tbs golden syrup *or u can use honey*



Instructions:

1. Panaskan oven pada suhu 175-180 darjah.
2. Pukul gula dan telur hingga jadi kuning pucat. Masukkan vanilla extract.
3. Masukkan condensed milk and vegetable oil ke dalam adunan dan kacau sebati.
4. Tambahkan tepung, cocoa powder, soda bicarbonate and baking powder sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. masukkan chocolate chips. kacau. Campuran ini memang akan mengakibatkan adunan menjadi pekat. Jadi tambahkan 1cawan air panas dan kacau sebati.
5. Bakar kek selama 40-45minit. *kek aku pecah2 kat permukaan so maybe kena turunkan suhu hingga 160degree*

Okay sekarang cara2 nak buat ganache pulak. 

1. Masak whipping cream dengan cara double boiling. *taktahu camne double boiling boleh google*

2. Bila whipping cream dah mendidih alihkan dari api dan masukkan cooking chocolate. Kacau sampai cair.
Sampai rupa macam gambar kat bawah ni and then masukkan golden syrup. Sedap gilos ganache ni wa cakap sama lu. rasa nak makan saja ja tapi memandangkan berat badan pun dah melampau-lampau so tak jadi laa nak makan saja. :p

Peringatan!! Sediakan ganache ni bila kek dah nak masak sebab kita nak tuang terus atas kek ye. Kalau biar lama2 ganache ni akan mengeras. 
Kalau nak buat deco pun boleh. Simpan laa ganache ni 5-6jam dalam peti ais and bila dia mengeras korang boleh gunakan untuk buat macam2 bentuk. ;)

And here comes my ugly moist chocolate cake :p


Ni pulak rupanya bila dah dituang ganache dan ditabur chocolate rice and chelory @ red cherry.


Aku dapat 2biji kek sebab first time buat laa katakan. taktau nak agak banyak mana. Ganache yang aku buat pun terlebih tapi aku tuang je semua sebab aku suka coklat. hehe. Kalau bukan chocolate lover tu dinasihatkan jangan lah makan kek ni. sebab rasa coklat yang amat. And kalau korang perasan gambar kek yang dah dituang ganache yang atas tu berkilau sebab ganache tu bagi permukaan cake korang jadi licin. 

Sooooooooo have fun trying! Kalau2 rajin bagi laa feedback ye. :)

P/s: Baking can release your tension. :)

Thanx for reading!! Assalamualaikum :)

No comments:

- This blog is belong to Miss NAA. -