Tuesday, January 28, 2014

Resepi : Makaroni Bakar

Assalamualaikum!

Ni ha aku saja ja nak kongsi resepi makaroni bakar yang aku buat tadi. Nak buat benda ni memang agak remeh laa sebab nak sediakan sos makaroni dia lagi nak buat sos cheese lagi. Tapi hasilnya memang puas. hehe Yang bestnya resepi ni tak pakai telur macam yang selalu orang duk buat tu. So untuk orang yang jaga diet tu boleh laa cuba resepi ni. kekeke. *padahal cheese berlambak* Jumpa resepi tak pakai telur ni dekat blog Selera Puteri tapi aku edit sikit tak pakai sos Prego.

Ok laa taknak banyak2 mukadimah sangat kita terus cerita...

Bahan-bahan untuk sos makaroni


1. 4 sudu besar cili blender
2. 2 sudu besar serbuk kari
3. 4 sudu besar sos cili
Gula & Garam secukup rasa
Pengganti Sos Prego sebab ibu taknak aku letak tomato paste tu. ibu tak suka nanti rasa masam. haha. So this is my new invention. kahkahkah. invention laa sangat. poyo je. 
P/s: Bagi orang yang sukakan kepedasan inilah menu untuk anda. *kepoyoanku terserlah*

1. 7 ulas bawang putih
2. 2 biji bawang besar
3. 3 batang sosej
4. 5 batang fillet ketam
5. 1 biji lada benggala
6. 1 biji carrot
Aku pakai je apa yang ada kat rumah ni. Fillet ketam tu dah alang2 ada dalam peti ais aku tanya adik dia nak ke tak dia kata nak aku pun letak jela. Part lada benggala tu sebenarnya aku tak suka tapi nak bagi cantik warna warni giteww aku pun letak jugak laa tapi potong kecik2 yang amat. huahua *buang masa aku je* Carrot tu pun sebab aku nak bagi warna ceria bling bling giteww. Lagipun adik2 aku tak suka makan sayur campur tu aku pun tak suka so suka hati aku nak tambah macam2.

250gm ayam kisar Ramly
1/2 tin cendawan butang
1 sudu serbuk oregano
Selalunya orang letak daging kisar bila buat makaroni bakar ni tapi kalau korang nak tukar selera sekali sekala pun apa salahnya kan. Sebenarnya sebab dah dalam peti ais rumah ada berlambak ayam kisar ni tu yang malas nak keluar g beli daging kisar tu. hoho

Dan bahan yang paling penting sekali kalau takdak dia takleh jadi makaroni bakar ni... ho ho ho
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Makaroni laa apa lagi. kekeke *lawak tak lawak* aku pakai makaroni elbow. dah selalu makan yang ni tak reti nak tukar yang lain. Aku guna 300gm makaroni sebab nak habiskan stok yang ada.

Bahan-bahan untuk Sos Cheese

Simple je bahan2 untuk buat sos cheese ni.

1. 2 sudu besar butter
2. 1 1/2 sudu besar tepung gandum
3. 5 slice cheddar cheese
4. 1 botol fresh milk (450ml)
Aku pakai cheese slice ni sebab time aku g beli paramesan cheese takdak dah habis hampeh punya kedai dan aku malas nak g kedai lain so aku belik jela cheese slice ni. mudah pun mudah takyah aku nak kira berat dia letak je 5 slice.

Cara-caranya

Sos Makaroni :

Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga kekuning-kuningan. Masukkan cili blender (bagi yang sukakan pedas boleh tambah lagi cili blender ni) dan kacau sampai masak. Masukkan serbuk kari dan kacau hingga masak. Tips: Bila minyak dah mula naik ke atas itu tandanya cili tu dah masak. Masukkan sos cili dan kacau. Masukkan gula dan garam secukup rasa. (Pastikan garam lebih sikit sebab nak campur makaroni nanti)

Bila sos dah masak barulah masukkan ayam kisar, sosej dan fillet ketam dan kacau sehingga masak. Masukkan lada benggala, carrot dan cendawan butang sekaligus dan kacau semua pastikan ia rata.

Inilah gambar sos makaroni tersebut. 

Acah sedap je kan? hahaha

Sos Cheese :

Pastikan api berada dalam keadaan perlahan untuk mengelakkan butter hangit. Cairkan butter. Masukkan tepung gandum dan kacau. Pastikan tepung tidak berketul dan tidak hangit. Masukkan cheese slice dan kacau. Tuang fresh milk dan kacau hingga susu dan cheese bergabung meletops giteww. takmau ada ketul2 naa cheq. Kacau hingga susu menjadi semakin pekat dan likat. Tutup api. OPSS! Aku lupa pasai kena tumbuk lada hitam 2 sudu besar pastu masukkan dalam sos cheese yang dah siap ni. KACAUUUuuuu~~

Ni haa gambaq sos cheese


Aku suka bakar dalam bekas pyrex ibu punya ni. senang sikit banyak sekali terus.



Korang letak laa makaroni yang dah digaul dengan sos makaroni lapisan demi lapisan dengan sos cheese ni. Dimulakan dengan makaroni dulu tau. tekan makaroni bagi mampat. Ulang step yang sama macam buat Lasagna sampailah makaroni and sos cheese tu habis.


Akhir sekali letaklah lebihan cheese slice yang tadi dan bakar pada 180 Celcius selama 45minit. Kalau rasa tak puas hati tengok cheese tak cair habis2 boleh tambah masa bakar lagi. nak tambah cheese yang lain pun boleh ikut suka hati anda. ;)

Result
.
.
.
.
.

Hehehe. sama je rupa dia sebenarnya. acah je lebih.

Tapi sekarang ni dah habis dah. Maknanya sedap laa tu kan kalau dah habis? Hohoho. *bangga kejap* :p Gambar last yang sempat aku ambik sebelum dia jadi arwah. 


Kalau banyak cheese lagi sodap lagi tambah berat. muehehe

Siap je bakor benda ni terus aku pecut g hantar kat rumah Mak Teh dengan Anis sebab Mak Teh dah mintak awal2 kalau aku buat dia nak Anis pulak sebab dia bff aku laa katakann. :p Lagipun aku dah nak balik sambung belajar so hadiah untuk dia laa konon2nya ni. Dah nama pun rezeki time aku hantar kat Mak Teh aku dapat buah limau pastu Anis pulak bagi aku kek batik buatan dia. hoho. tak sempat sampai rumah aku dah ngap benda ni. SEDAP! Aku suka kek batik tapi malas nak buat takut tak jadi. hehe


Ok laa sampai sini saja nukilan aku untuk kali ni. Dah membebel punya panjang lebar padahal nak buat makaroni bakar je pun. haha. Lain kali kalau aku rajin nak pegang camera sambil memasak aku update lagi ye. ;)

Babai~

Thanx for reading!! Assalamualaikum :)

No comments:

- This blog is belong to Miss NAA. -